ISHRANA I ZDRAVLJE ZUBA

Pored oralne higijene, ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših usta i zuba.

Kako? Namirnice koje jedemo, mogu uticati na kiselost oralne sredine, a samim tim i na količinu bakterija koje se u njoj nalaze. Kako bismo održali zdrave zube i desni važno je da pazimo na svoju ishranu i uključimo namirnice koje na njih imaju blagotvorno dejstvo.

Mlečni proizvodi poput sira, jaja ili jogurta sadrže u sebi kalcijum i fosfor, koji su ključni sastojci u izgradnji zdravih zuba. Voće i povrće – takođe su odličan izbor hranljivih sastojaka, koji pomažu u održavanju zdravih zuba i desni. Npr jabuke i šargarepe, bogate su vlaknima, koja čiste zube i podstiču organizam na proizvodnju pljuvačke, a ona potpomaže neutralisanje kisele sredine u usnoj duplji. Zeleno povrće poput spanaća ili kelja, bogate kalcijumom, takođe potpomažu proces jačanja zubne gleđi. Sa druge strane postoje namirnice čiju je konzumaciju potrebno smanjiti na najmanju meru poput grickalica ili slatkiša. Ove namirnice sadrže u sebi preveliku količinu šećera i jako brzo utiču na stvaranje kisele sredine u ustima koja se sporo neutrališe i na taj način dovode do nastanka karijesa. Pored toga – gazirana pića, takođe su štetna za zube, jer sadrže visok nivo šećera i kiselosti, a to može posledično da dovede do erozije zuba.

Uz pravilnu ishranu i redovnu oralnu higijenu usne duplje kao i uz redovne šestomesečne preglede kod stomatologa smanjićete rizik od karijesa za čak 80%.

Vaši dr Srđan i Jelena Rudić
Previous
Previous

Šta je potrebno da znate pre nego što se odlučite za tretman mezoterapije?