ZUBNI KAMENAC – OSNOVA ZDRAVLJA ZUBA

S razlogom kažemo da je zubni kamenac osnova zdravih zuba. Ali da bismo bolje razumeli patologiju nastanka i važnosti zubnog kamenca hajde da pođemo od toga šta zubni kamenac jeste.

Zubni kamenac su u stvari naslage na zubima u koje su se ugradili minerali iz pljuvačke i na taj način on postaje čvrst. Postoje određena tipična mesta gde se kamenac javlja, ali ređe može se javiti i na drugim površinama zuba.

Tipično mesto za nastanak zubnog kamenca jesu donji prednji zubi sa unutrašnje strane i gornji zubi u predelu prvog i drugog kutnjaka sa spoljašnje strane.

Zašto kamenac nastaje baš ovde?

Zato što se upravo ovde nalaze izvodni kanali pljuvačnih žlezda i upravo na ovim mestima luči se najveća količina pljuvačke bogate mineralima.

Šta se dešava ukoliko ne uklanjamo zubni kamenac redovno?

U tom slučaju on raste, kako raste njegov vidljivi deo tako raste i njegov deo koji ide ispod desni – razara vlakna koja povezuju zub sa desni i posledično dovodi do rasklaćenja pa čak i zdravih zuba. Na taj način postoji opasnost od pretećeg vađenja čak i zdravih zuba zato što je njihova veza sa kosti oslabljena.

Zašto se kod nekih ljudi kamenac pojačano stvara?

Na stvaranje kamenca imaju ulogu više faktora, od kojih su najbitniji količina i kvalitet pljuvačke, kao i položaj zuba i njihov oblik. Ukoliko se kod neke osobe luči više pljuvačke ili su zubi u teskobi pa je onemogućen prolazak pljuvačke između njih – kod takvih osoba postoji mogućnost od češćeg nakupljanja kamenca. Ukoliko pak neka osoba ima razmak između donjih prednjih zuba – velike su šanse da će ređe postojati i potreba za uklanjanjem kamenca.

Koliko često treba uklanjati kamenac?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. U zavisnosti od brzine nakupljanja kamenca u proseku na oko 6 meseci.

Da li zubni kamenac može da se ukloni kućnim metodama –sodom bikarbonom, sirćetom, hidrogenom?

Kućnim metodama ne samo da nećete uspeti ukloniti kamenac već postoji šansa da ćete oštetiti svoje zube.

Koliko dugo traje intervencija skidanja kamenca i da li je bolna?

Sama intervencija traje 15-ak minuta i nije bolna.

Kada ste poslednji put bili na stomatološkom pregledu?

Ukoliko je Vaš odgovor pre više od 6 meseci – zakažite svoj besplatan pregled jer je preventiva najbolji vid terapije.

Next
Next

Da li su Skin Booster-i dostigli vrhunac svoje slave?